Jdi na obsah Jdi na menu
 

Francouzský buldoček

bonnie1.pngFrancouzský buldoček vzbuzuje díky krátkému, kulatému tělu dojem svalnatého, kompaktního čtyřnožce. Váží zhruba 8 až 14 kg při výšce v kohoutku 30 cm. Nápadné jsou velké netopýří uši na čtvercové hlavě, stejně jako charakteristický krátký čumák a krátký ocas. Lesklá srst bez podsady se vyskytuje v široké škále barev, od běžných tónů, jako je černá nebo bílá, až po srnčí, krémovou nebo tmavou žíhanou.

Mladé plemeno se starými kořeny

Francouzští buldočci, někdy také nazývaní bouledogue français, patří do rodiny molossů, stejně jako mops, bordeauxská doga a mastif. Dogovití psi mají společné starodávné předky, ale francouzský buldoček je poměrně mladé plemeno, které bylo chováno až ve druhé polovině 19. století. Odborníci si nejsou zcela jisti, které plemeno je předkem francouzského buldočka – domnívají se, že to byli malí angličtí buldokové z Velké Británie, které do Normandie přivezli angličtí tkalci. Anglický buldok byl využíván pro psí zápasy a také na bullbaiting, kdy byl přivázaný býk napadán několika psy. Naštěstí, poté, co byly tyto kruté zápasy zakázány, se vývoj všech buldoků ubíral jiným směrem – byli chováni jako společenští psi.

V počátcích chovu francouzského buldočka byli tito psi údajně kříženi také s teriéry pro lovecké účely - ale pouze po krátký čas. Ve vývoji francouzských buldočků hráli roli také mopslíci. První chovatelské sdružení bylo založeno v Paříži v roce 1880. Když se některé exempláře buldočků vrátily ke konci 19. století do Velké Británie, byly považovány za anglické buldoky, jelikož neměly vlastní chovný standard a byly zesměšňovány kvůli velkým netopýřím uším. V roce 1888 plemeno získalo svůj vlastní standard, slavným předkem plemene byl pes „Loupi“, který se objevuje téměř ve všech chovných knihách. Zejména v Paříži se malý buldok rychle stal oblíbeným psem, zejména mezi chudšími vstvami. Později si podmanil evropskou aristokracii svým mimořádným vzhledem a sympatickým charakterem. Také ve Spojených státech došlo na přelomu století ke krátce trvajícímu rozmachu „netopýřích uší“. Kvůli zvláštnímu vzhledu jsou francouzští buldočci také nazýváni “Batpigs”, netopýří prasátka. Dnes jsou francouzští buldočci populární v mnoha zemích a také některé hvězdy milují tyto okouzlující společníky na čtyřech tlapkách. Na internetu například koluje mnoho fotografií amerického herce Hugha Jackmana s jeho dvěma francouzskými buldočky Dali a Peaches, které ukazují, že je tento pes přínosem pro všechny každodenní situace - ať už jde například o spokojený spánek před ergometrem, na kterém cvičí zpocený páníček. Zpěvačka Madonna také podlehla kouzlu těchto čtyřnohých mazlíčků a svou fenku pojmenovala Gypsy Rosa Lee.

Povaha

Francouzští buldočci jsou nekomplikovaná šťastná stvoření: Jsou chytří, přátelští, milují mazlení a snadno se cvičí. Oceňují - bohužel také díky své dušnosti - často spíše krátké procházky a jen zřídka štěkají. Zpravidla dobře vycházejí s ostatními čtyřnohými mazlíčky, jsou hraví a bystří. Milují děti a nemají lovecký instinkt, proto se obvykle velmi dobře snášejí s ostatními zvířaty žijícími v domácnosti nebo se sousedovou kočkou. Díky všem těmto vlastnostem je charismatický francouzský buldoček velmi oblíbeným městským psem.

Výchova

Stejně jako všichni dogovití psi potřebuje i francouzský buldoček suverénní vedení – pak je jeho výchova snadná. Buďte důslední a nepodlehněte kouzlu tohoto malého psíka - pak budete mít po svém boku čtyřnohého přítele, který sice má svou vlastní hlavu, ale rád předvádí požadovanou základní poslušnost. Pokud si nepřejete, aby pes s Vámi spal v posteli, netolerujte to již ve štěněcím věku, jinak bude obtížné ho později přesvědčit o opaku. Díky pozitivní motivaci a krátkým cvičením v řádu několika minut – buldoček dokáže udržet pozornost jen krátkou chvíli - naučíte štěně rychle nejdůležitější základní povely. Psí školka může s výchovou a socializací štěněte pomoci.